DOLAR 32,3192 0.2%
EURO 35,1054 -0.16%
ALTIN 2.306,811,30
BITCOIN 0%
İstanbul
16°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

YGS sonuç sorgulama sayfası erişime açıldı

YGS sonuç sorgulama sayfası erişime açıldı

ABONE OL
31 Mart 2017 00:44
YGS sonuç sorgulama sayfası erişime açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÖSYM tarafından 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen ve 2 milyon 265 bin 902 adayın ter döktüğü YGS‘nin sonuçları, ÖSYM’nin sonuç sorgulama sayfasında açıklandı. Adaylar sonuc.osym.gov.tr adresinden sınav sonuçlarına erişebilecek. YGS’de en az bir puan türünden 150 ve üzeri puan alan adaylar ikinci sınav olan LYS’ye girebilecek.

YGS 2017 ÖSYM SINAV SONUCU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

YGS’YE KATILIM GEÇEN SENEYE GÖRE ARTTI

Toplam 2 milyon 265 bin 902 kişinin başvuruda bulunduğu sınav, geçtiğimiz yıl 2 milyon 178 bin adayın müracaatıyla sonuçlanmıştı. Bu sayı, bir önceki yıla göre 87 bin kişilik bir artış gösterdi.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

YGS’de doğru cevap verilen soru sayısından yanlış cevap verilen soru sayısı çıkartılacak ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek.

Bu işlemin ardından son sınıfta okumakta olan adayların ilgili test üzerinden aldıkları ham puan kullanılarak testin ortalaması ve standart sapması bulunacak. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılıp tüm adaylar için ortalaması 50 olan ve standart sapması 10 olan standart puanların hesaplaması yapılacak. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptal kararı verilen sorular değerlendirme dışında bırakılarak geçerli olan soruların puan değerleri yeniden saptanacak ve puanlama yapılacak. Daha sonra ise hesaplanmış olan standart puanlar ile ÖSYS kılavuzunda yer alan Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak sınava giren adayların ağırlıklı YGS puanlarının hesaplama işlemi yapılacak. Ağırlıklı YGS puanlarından her bir tanesi kendi içerisinde en küçüğü 100 puan ve en büyüğü 500 puana dönüştürülecektir. Böylece YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır.

150’NİN ALTINDA KALANLAR YGS İLE TERCİH YAPAMAYACAK

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı da hesaplanmayacaktır.
150 ve 180 arasında puan alan adaylar ise LYS’ye girme hakkında sahip olmayacak ve sadece ön lisans bölümlerini tercih edebilecek.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NASIL HESAPLANDI?

Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürüldü. Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) ortaya çıkarıldı.

Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250 olarak, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 belirlendi.
Diploma notu bildirilmeyen adayların diploma notu ile 50’nin altında olan diploma notları, 50 olarak değerlendirmeye alındı. Ortaöğretim Başarı Puanının (OBP) hesaplanmasında Türkiye geneli dikkate alındı ve okul bazında işlem yapılmadı.
Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklendi ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplandı.

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

YGS’den sonra ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için başvurular ise 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında alınacak. LYS 10 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00’da LYS-4 Sosyal Bilimler sınavıyla başlayacak. Bunu 11 Haziran Pazar günü saat 10.00’da uygulanacak olan LYS-1 Matematik, 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da uygulanacak LYS-2 Fen Bilimleri , aynı gün saat 14.30’da uygulanacak LYS-5 Yabancı Dil ve 18 Haziran Pazar günü saat 10.00’da uygulanacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya izleyecek.

LYS’DE BİR İLK! KISA CEVAPLI SORULAR YER ALACAK…

ÖSYM, 2017 yılında LYS için yeni bir değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile sınavlarda, adaylara kısa cevaplı sorular da sorulacak. İlk defa uygulanacağı için bu değişiklik adaylar tarafından merak ile bekleniyor. Kısa cevaplı soruların nasıl sorulacağını merak edenler, ÖSYM’nin kendi resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu örnek sorulara bakabilirler.

Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları;

Fen bilimleri testinin Fizik, Kimya ve biyoloji bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır. Matematik testinde 3 soru, Yabancı Dil testinde 3 soru sorulacaktır. Edebiyat-Coğrafya testinin Coğrafya bölümünde 1 soru, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinin Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tane soru yer alacaktır. İlk defa sorulacak olan kısa cevaplı sorular için, adayların yaptığı 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecektir.

YGS 2017 puanıyla öğrenci alan bölümler hangileri?

2017 LYS başvuru tarihi ne zaman başlayacak?

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.